Skip to main content

Sportfysiotherapie

Wat is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie richt zich op herstel, voorlichting en/of preventie van sportblessures of klachten waarmee sporten wordt verhinderd. Sportrevalidatie onderscheidt zich van algemene fysiotherapie doordat de sportfysiotherapeut zich gespecialiseerd heeft middels een 3 jarige masteropleiding over sport specifieke blessures en meer kennis heeft van de biomechanische aspecten van een sport. De sportfysiotherapeut is in staat om mee te denken op het niveau van de sporter en de hulpvraag om deze zo verantwoordelijk terug te brengen naar hetzelfde of nog hoger niveau dan voorheen.

Sportfysiotherapie

Waarom sportfysiotherapie?
De meeste blessures hebben een vastgestelde herstelperiode en kan zelden worden ingekort. De herstelperiode kan wel onnodig verlengd worden doordat de revalidatie onzorgvuldig wordt doorlopen, hierdoor is een optimaal behandelplan een belangrijk aspect in de revalidatie. Met een gerichte behandeling en adviezen kunt u de training meestal binnen afzienbare tijd hervatten. Door een gericht behandelplan op maat is de kans kleiner dat er een herhaling van de blessure voorkomt in de toekomst. De sportfysiotherapeut traint u sportspecifiek en functioneel met de meest recente wetenschappelijk bewijs.


Sportfysiotherapie behandeling
Als u de eerste keer binnenkomt met een sportblessure zal er een uitgebreide intake plaatsvinden. Er wordt gekeken naar het ontstaan van uw blessure (traumamechanisme) of er wordt achterhaald waardoor de klacht op komt spelen. Bij het onderzoek wordt gekeken hoe het is met de mobiliteit, kracht en coördinatie. Indien nodig worden er specifieke krachttesten uitgevoerd en een bewegingsanalyse van het sporten gemaakt. Het behandelplan wordt met u besproken zodat u weet wat u kunt verwachten.

Tijdens de behandeling wordt er sportspecifiek en functioneel getraind, zodat het beoogde doel zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden. Een belangrijk aspect binnen de revalidatie is dat de therapeut niet een blessure behandeld maar een atleet. Dit betekend dat al erg snel begonnen kan worden om de revalidatie op uw eigen sport te laten lijken. Tijdens de eerste fase van de revalidatie kunnen de oefeningen op elkaar lijken, uiteindelijk zal de revalidatie aansluiten op uw hulpvraag waardoor de revalidatie bij elke atleet verschilt.

Naast de behandeling is testen en meten bij revalidatie een belangrijk aspect. Binnen Fysio-manueeltherapie Teunissen worden wetenschappelijke onderbouwden testen en meetprotocol uitgevoerd om de atleet zo goed en veilig mogelijk terug te laten keren naar zijn of haar sport. Hierbij kunt u denken aan krachttesten, psychologische gereedheid en kwalitatieve bewegingsanalyses.