Skip to main content

Medische Trainingstherapie

Wat is Medische Trainingstherapie?

Deze therapievorm, ontwikkeld in Scandinavië, past de principes uit de trainingsleer toe binnen de medisch aangewezen preventie, therapie en revalidatie maatregelen. 

Medische trainingstherapie

De medische trainingstherapie is geen fitness of fysiofitness. De medische trainingstherapie is een onderdeel van de manuele therapie of fysiotherapie. Waar de manuele therapie een scala aan manuele technieken toepast om de verminderde beweeglijkheid te herstellen is de medische trainingstherapie geschikt om de lenigheid te behouden en een teveel aan beweging te stabiliseren. De sleutel tot succes bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel structureel toe.

Wat is het doel van de medische trainingstherapie?
Het einddoel is een sterker en soepeler lichaam, waarbij het activiteitenniveau vergroot wordt. Goed functioneren is mogelijk als er een evenwicht is tussen de belastbaarheid en de dagelijkse belasting van de patiënt. Met de medische trainingstherapie kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verholpen. De effectiviteit van deze benadering is wetenschappelijk aangetoond bij verschillende klachten.

Hoe wordt de medische trainingstherapie toegepast?
De training is “maatwerk”en verschilt per patiënt. De functiegerichte training wordt toegepast met en zonder hulp van trainingstoestellen. Door de deskundige begeleiding is de kans op overbelasting of blessures gering. Op verantwoorde wijze wordt gewerkt aan het functieherstel. Tevens wordt een oefenprogramma met huiswerkoefeningen opgebouwd om de zelfredzaamheid te bevorderen en om een herhaling van klachten te voorkomen.

Medische Trainings Therapie is dus een ideale vorm om op een sportieve, verantwoorde manier “fitter” te worden. Wij kunnen uw conditie (algemene belastbaarheid) verbeteren en tevens functioneel oefenen. Onze visie is dat een combinatie van passieve fysiotherapie en manuele therapie met actieve oefentherapie en voorlichting (houdings-, en bewegingscorrectie) de beste resultaten geeft.

De apparatuur die wij hierbij inzetten doet vooral een beroep op de “core stability” door de sterkte van de romp(spieren) te verbeteren zullen veel klachten verdwijnen en kan een terugval in de toekomst worden voorkomen.

Ook voor het trainen na operaties van b.v. wervelkolom, knie, heup, enkel of schouder zijn wij uitstekend uitgerust.