Skip to main content

Manuele Therapie

Wat is een manueel therapeut?

Een Manueel Therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een 3 jarige Master opleiding voor Manuele Therapie heeft gevolgd. Manuele Therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen.

Manuele therapie

Bewegingsbeperkingen gaan vaak samen met zowel pijn als met het slechter kunnen bewegen van die gewrichten. Dit heeft vaak weer invloed op de houding. Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant de houding en bewegingen te verbeteren. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van gewrichten verholpen of gereduceerd worden. De manueel therapeut probeert de stoornis op te heffen door middel van passief mobiliserende of manipulerende technieken, ondersteund met adviezen met betrekking tot houding en beweging en actieve oefentherapie. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten van Manuele Therapie zijn vaak direct merkbaar, men ervaart vaak een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.  Vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden bij het stellen van de diagnose en het vaststellen van de therapie bij klachten aan de wervelkolom en die met wervelkolom samenhangen, zal de manueeltherapeut vooral binnen dit gebied werken.

Naast het verbeteren van de functie van de gewrichten is het optimaliseren van houding en beweging in werkzaamheden, sport en hobby’s van groot belang.

Veel voorkomende klachten die de manueeltherapeut behandeld zijn hoofd- en nekpijn die gepaard kunnen gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom; nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen; klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn; artrose van de heup; lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen (ischias, Hernia), kaakklachten, duizeligheid.

Door het samenvoegen van wetenschap en ervaringen uit de praktijk heeft de manuele therapie een grote stap voorwaarts kunnen maken. Een Master Manueel Therapeut (MMT) heeft extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostiek en therapie en manuele en communicatieve vaardigheden. Daarom is hij geschikt om patiënten met bewegingsgerelateerde problemen een oplossing te bieden.

Zowel de fysiotherapeut als de manueel therapeut is per 1 januari 2006 direct toegankelijk, zonder verwijsbriefje van huisarts of specialist.